wtorek, 18 listopada 2014
Afrykańska zupa ze słodkich ziemniaków z orzeszkami ziemnymi
Składniki:
1 łyżka oleju roślinnego
1 duża cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, zgniecione
2 łyżeczki mielonego świeżego imbiru
1,5 łyżeczki mielonego kuminu
1,5 łyżeczki mielonej kolendry
0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
1 szczypta mielonych goździków
3 średnie pomidory, drobno pokrojone
700 g słodkich ziemniaków, obranych i drobno pokrojonych
1 marchew, obrana i drobno pokrojona
1 l wody
1 łyżeczka soli
35 g posiekanych, niesolonych prażonych orzeszków ziemnych
1 szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki kremowego masła orzechowego
1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
Sposób przygotowania
1.W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzać olej. Podsmażać cebulę przez 10 minut, aż będzie lekko rumiana. Dodać czosnek, imbir, kumin, kolendrę, cynamon i goździki. Wmieszać pomidory, słodkie ziemniaki i marchew, i gotować jeszcze przez 5 minut, stale mieszając.
2.Do rondla wlać wodę , doprawić całość solą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
3.Zdjąć zupę z ognia. W robocie kuchennym lub z blenderze zmiksować zupę z orzeszkami ziemnymi na niemalże gładką masę. Doprawić pieprzem cayenne. Wlać z powrotem do rondla. Mieszając trzepaczką dodać masło orzechowe, a następnie dobrze podgrzać całość. Podawać na ciepło, dekorując listkiem świeżej kolendry.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz