wtorek, 18 listopada 2014

Afrykańskie desery

Elementem obowiązkowym każdego afrykańskiego deseru są świeże owoce, najbardziej kuszą egzotyczne ich odmiany, często bardzo trudne do zdobycia w Polsce. Ananasy i banany to owoce, które automatycznie konotują się nam z tym kontynentem. Poza tym dobrze znane są nam papaje (owoce o pomarańczowym lub ciemnożółtym kolorze, niezwykle aromatyczne), figi, które można jeść zarówno na surowo, jak i w wersji suszonej, granaty czy melony.
Do bardziej egzotycznych należą: kiwano, marula i karambola. Jako afrykański deser podać można dużą ilość różnorodnych owoców pokrojonych lub porozdzielanych na cząstki, dodatkowo osłodzonych miodem. Z racji tego, że wiele afrykańskich łakoci pochodzi z kuchni kolonizatorów można się tam również spodziewać ciasta francuskiego, naleśników, rogalików czy racuchów z bananami. Wszelkiego rodzaju słodkości serwowane są z herbatą miętową lub kawą, podawaną zaraz po posiłku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz