Specyfika kuchni afrykańskiej
Kuchnia afrykańska opiera się na łatwo dostępnych, naturalnych składnikach. Są to przede wszystkim owoce, warzywa, zboża i mięso. Typowe afrykańskie danie składa się głównie z warzyw - zawiera błonnik, skrobię, witaminy. W odróżnieniu od polskiego codziennego odżywiania, nie używa się w tej kuchni białego cukru i żadnych przetworzonych składników. Większość potraw przygotowywanych na tym kontynencie to dania pikantne, mocno przyprawione.
Typowe afrykańskie posiłki
Śniadanie jest lekkim posiłkiem, dającym energię do pracy. Przykłady afrykańskiego śniadania:
owsianka z prosa lub sorgo,
"pap" (rodzaj owsianki) z kukurydzy, z dodatkiem chili i zielonych warzyw, gotowany pochrzyn z bananem zwyczajnym.
Obiad w Afryce spożywa się między dwunastą a czwartą po południu. Typowe dania obiadowe to:
"gari akpu" i inne potrawy przyrządzone z manioku,
zupy warzywne, tarty pochrzyn lub semolina (rodzaj mąki gruboziarnistej) z zupą warzywną, np. z juty.
Na kolację często konsumuje się takie same potrawy, jak na obiad.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz