wtorek, 18 listopada 2014

Fafel

Składniki       
•150 g suchego bobu
•200 g suchej ciecierzycy
•1 średnia cebula
•2 ząbki czosnku
•1 pęczek zielonej pietruszki
•1 szczypta pieprzu cayenne            
•1 łyżeczka mielonej kolendry                
•1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
•1 łyżeczka sody oczyszczonej
•sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
•olej do smażenia


Sposób przygotowania  

1.Bób włożyć do miski i zalać wodą. Moczyć przez 2 dni zmieniając wodę raz dziennie (w lecie zmieniać wodę dwa razy dziennie).
2.Drugiego dnia namoczyć cieciorkę w drugiej misce.
3.Odsączyć bób i ciecierzycę. Bób obrać (bardo ważne!).
4.Cebulę o czosnek grubo posiekać. Listki zielonej pietruszki także grubo posiekać. Wszystko zmiksować na pastę wraz z bobem i ciecierzycą w robocie kuchennym, cały czas spychając pastę w dół miski robota, żeby całość była równomiernie wymieszana. Dodać przyprawy, sodę, sól i pieprz. Odstawić mieszaninę na 30 minut.
5.Uformować 25-30 małych kulek i lekko je spłaszczyć. Ułozyc na papierze do pieczenia i pozostawić na kolejne 30 minut.
6.Na patelni rozgrzać olej i smażyć po 6 kotlecików na raz. Kiedy od spodu będą już chrupiące i brązowe, odwrócić i smażyć na drugiej stronie. Wyjąć z patelni i osączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło lub na zimno w chlebku pita, z sałatką i sosem tahini


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz